Hack de Overheid!

Evenementen

ICT 4 Development

Open data wordt steeds meer het middel van revoluties rondom onderwijs, democratie, transparantie en technologische innovatie. Open data is geen doel op zich, het is veel meer een katalysator van creativiteit zodat burgers meer met de data kunnen doen die hen aanspreekt. Het is een middel waarmee ingesprongen kan worden op de universele vraag naar het delen van data. Dat Nederland hiervan steeds meer doordrongen raakt, wil niet zeggen dat dit overal ter wereld zo is. Er zijn nog veel blokkades als het gaat om toegang, gebruik en creëren van open data. Het gaat zelfs zo ver dat tweederde van de wereldbevolking er niet van kan profiteren!

Het probleem

Data intensieve applicaties verlangen de volgende heilige drie-eenheid:

  1. Beschikbaarheid van grote schaal, Cloud-hosted, dataopslag mogelijkheden
  2. Gealfabetiseerde gebruikers
  3. Betrouwbare toegang tot online bronnen en diensten voor de data

Iedereen kent de volgende frustraties wel: je rijdt door een tunnel en WEG is je verbinding of je passeert een landsgrens en je bent onmiddellijk aangewezen op dure roaming tarieven. Nieuwe wetgeving op het gebied van roaming zal ons gelukkig binnenkort verlossen van deze pijn, maar voor de meerderheid van de Aardbewoners is het normaal om, dag in dag uit, offline te zijn. Daarmee is voorwaarde 3 van de heilige drie-eenheid als sneeuw voor de zon verdwenen. Voor voorwaarde 1 heb je in het kader van de bruikbaarheid voorwaarde 3 nodig. Hiervoor zijn echter zware eisen qua architectuur (je hebt bijvoorbeeld een datacentrum nodig) en het zorgt voor beperkingen voor de gebruikers (onduidelijkheid over eigendom data, mogelijke bedreigingen voor privacy en de individuele integriteit) die wellicht niet acceptabel zijn voor de gebruiker, gezien mogelijke culturele en sociale achtergronden. Helaas kunnen we de loftrompet ook niet steken aangaande voorwaarde 2  aangezien er 3.229 verschillende talen zijn. En dan gaat het nog niet eens over het bedienen van een digitaal apparaat.

Een oplossing

De World Wide Semantic Web (WWSW) community heeft zichzelf enkele jaren geleden als doel gesteld om nieuwe computersystemen te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat een data sharing platform wereldwijd gebruikt kan worden. In plaats van het opschalen van systemen, kijken we juist naar het afschalen om een specifieke niché te bedienen. Wij zijn een community van informatica onderzoekers, open data activisten en internationale experts op het gebied van ontwikkelingssamenwerking die werken aan het aanpakken van drie kernthema’s.

  • Interfaces: Het delen van data is meestal tekst gebaseerd, gefocused op input vanuit formulieren en lijsten van feitelijke informatie. Wij kijken naar het toevoegen van stem, iconen en andere kanalen in de toolset om met de data om te gaan.
  • Relevantie: De top-down data benadering, gebruikt door landen die bezig zijn met open data, is niet de beste optie voor iedereen. Vooral niet voor mensen die een acute data behoefte hebben die niet gedekt wordt door een higher scale data policy. Het is verder aannemelijk dat verschillende subgroepen van een bepaalde populatie verschillende concepten van de wereld hebben of een ander dialect spreken.
  • Infrastructuur: De meerderheid van de data uitwisselingsplatformen zijn gebouwd op een model van krachtige servers en eenvoudige clients. In plaats van het gebruiken van deze gecentraliseerde aanpak aangaande datamanagement kijken we nu naar het opbreken van data-centric architectures in kleinere componenten. Deze kleine componenten gebruiken minder elektriciteit, zijn goedkoper en flexibeler dan een grote server. Terwijl ze gezamenlijk nog steeds (bijna) dezelfde eigenschappen hebben van een grote server.

Dit zijn drie facetten rondom het kernthema ‘data’ staan centraal in ons werk. Ze zijn ook aanleiding tot een breed palet aan onderzoeksvragen voor informatica onderzoekers en uitdagingen voor systeembeheerders. Dit hangt samen met de jarenlange werkzaamheden van Information and Communication Technologies for Development (ICT4D) om ICT in te zetten om de levensstandaard van de doelpopulatie te verbeteren. Wij zijn druk bezig geweest met het zoeken naar de wisselwerking tussen ICT4D en de drie onderzoeksuitdagingen. We ontwikkelen een aanpak om samen met gebruikers systemen te ontwerpen en het product te vermengen met andere technologie die zij dagelijks gebruiken en waarderen (radio en simpele telefoons). Een van onze prestaties is dat boeren in Mali hun bedrijf hebben verbeterd, maar er is nog veel meer te doen om het probleem op te lossen en het delen van data voor eenieder tot een realiteit te maken voor.

Activiteiten

ICT4D ConferentieOp 16 mei vond een symposium plaats over ICT4D op de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hier werd ingegaan op hoe Information and Communication Technologies sociale en economische ontwikkeling in de derde wereld. Ruim honderd deelnemers vanuit de hele wereld brachten hun expertise mee naar het symposium. Hier is een verslag te lezen.

We zijn bezig met het organisatie van een aantal evenementen rond dit werk. Jaarlijks vindt bijvoorbeeld de ‘Downscale’ workshop en de ‘LD4D’ tutorial plaats. Daar bespreken we nieuwe ideeen en worden nieuwe applicaties ontwikkeld. Wij zijn ook betrokken bij een Master programma op de Vrije Universiteit over ICT4D. Wil jij een handje helpen? Dat kan! We zijn een open community, kom dus langs op een van onze evenementen of neem contact op met ons en laat weten wat je graag doet.

The following two tabs change content below.

Christophe Guéret

Christophe is a research associate at Data Archiving and Networked Services and the eHumanities group of the KNAW. His research activities are around the design of decentralised interconnected knowledge systems and their social implications. Christophe is a guest blogger for HackdeOverheid.nl

Laatste berichten van Christophe Guéret (toon alles)


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.