Evenementen
Hackdeoverheid wederom een succes
Gisteren vond in het Sieraad de derde editie van Hack de Overheid plaats. Deze derde editie stond geheel in het teken van Apps for Amsterdam de wedstrijd voor applicaties op basis van Amsterdamse open data. Meer dan 100 coders, ambtenaren en journalisten hebben zich een dag ingezet om leuke applicaties te maken voor de stad Amsterdam (gelukkig hebben we de video nog).
De dag begon met een presentatie van Toby Barnes, eigenaar van het Britse Mudlark dat applicaties maakt op de grens van ontwerp, spel en technologie. Hij vertelde over het spel Chromaroma waarin open vervoersinformatie wordt gebruikt om het gedrag van reizigers te beïnvloeden.
Voordat het coden kon beginnen presenteerden de data-eigenaren onder luid applaus hun datasets. Verschillende lokale en rijksoverheden hebben data beschikbaar gesteld. De dag heeft verschillende leuke applicaties voortgebracht. Een presentatie van de resultaten vind je hieronder.
Amsterdam Time Machine
De Amsterdam Time Machine door Thijs Coenen en Arjan Scherpenisse is een online gallerij van de collectie van het Amsterdam Museum. De tijdmachine laat een oneindig scrollende lijst van schilderijen zien op het scherm als een soort screensaver. Handig voor de digitale fotolijst of als roulerende weergave van kunst op kantoor.
Volledige beschrijving: “Creating an Amsterdam Time Machine with the AdLib API” en de video.
Collectie Amsterdam Museum
De collectie Amsterdam Museum app laat bezoekers zien hoe de collectie van het museum is opgebouwd. Er kunnen verschillende uitgebreide zoekopdrachten worden gedaan. Daarnaast kunnen alle kunstwerken in een tijdlijn worden gezet. De presentatie video vind je hier.
WC-vinder
De WC-vinder doet wat je verwacht dat hij doet: laat je zien waar de openbare toiletten in de binnenstad van Amsterdam te vinden zijn. De app is ook al op internet te vinden. De video van de presentatie kun je hier vinden.
Inchecken Gemeenteloket
Vind je het ook zo vervelend om uren in de rij te moeten staan bij de gemeente? Met de gemeenteloket inchecker kun je vanuit je luie stoel thuis een bonnetje trekken en op je dooie gemak naar het gemeentehuis lopen. De presentatie video vind je hier.
Haltetijden
Een van de applicaties die gebruik maakt van real time open data was de haltetijden app. Deze applicatie lijkt een beetje op de matrixborden die je bij sommige haltes kunt vinden die je vertellen over hoeveel minuten de bus/tram komt. Een erg toffe app die op dit moment alleen nog op twee buslijnen in Amsterdam werkt. Nu hopen we dat de GVB alle live data vrij gaat geven. Je zou ze hier een suggestie over kunnen sturen. De presentatie van de app vind je hier.
Meldingen Openbare Ruimte
Deze app toont alle meldingen openbare ruimte (b.v. kapote stoep, scheve lantaarpaal) in de stad. De presentatie van de app kun je hier bekijken.
Amterdam Quiz
De Amsterdam quiz gebruikt historische foto’s en beelden van de stad en vraagt in een spelletje of je de plek op de afbeelding herkent. Test je kennis van de stad met deze app. De presentatie is hier te zien.
Unsalted Kentekens
De gemeente heeft een dataset beschikbaar gesteld met reistijden tussen twee plekken in Amsterdam. Al deze kenmerken zijn netjes versleuteld met een MD5 Hash zodat wij niet aan de privacy gevoelige data kunnen komen (*kuch*). De unsalted kentekens app gebruikt dezelfde md5 hash om je kenteken te vertalen naar een referentie in de dataset. Hierdoor wordt het mogelijk om te kijken waar de gemeente je auto allemaal mooi op de foto heeft gezet. Naar aanleiding van deze proof of concept hack is de dataset die online stond aangepast.
Een beschrijving van het gebeuren is te vinden op het weblog van Albert Kleijn en een presentatie staat hier.
Snelste Pontje
Woon je in Noord en is het altijd een gokje welk pontje je gaat pakken? Gebruik de snelste pontje app om de snelste route naar je werk te berekenen. De app maakt gebruik van google maps en de vertrek en aankomsttijdje van de pontjes naar noord. Bekijk de presentatie hier.
Energielabels
Altijd al willen weten of je meer gas verstookt dan je buren? Dat kan met de Energielabels App gemaakt op de data van AgentschapNL. De app is mooi vormgegeven en verteld je of je kunt besparen op je energiekosten. De ambitie is om de subsidie data die binnenkort vrij komt te gebruiken om je meteen te vertellen waar je fondsen kunt krijgen om je huis zuiniger te maken. De presentatie is hier te vinden.
UPDATE: de app is inmiddels hier te vinden.
Buurtsentiment
Met de buurtsentiment app kun je op basis van berichtgeving van AT5 zien of je buurt een beetje gezellig is. Hoe meer negatieve meldingen bijv. criminaliteit of hangjongeren in je buurt, des te slechter je op de ranglijst komt. Bekijk de presentatie hier.
Invalidenparkeerplaatsen Layar
Een andere toffe app is de invalidenparkeerplaatsen layar app. Met deze app kun je de invalidenparkeerplaatsen in de binnenstad vinden. Slecht ter been? Gebruik deze app om een plekje te vinden.
Budget binnenstad
Tussen de bedrijven door heeft Stef van Hack de Overheid ook nog even een visualisatie in elkaar gedraaid. Follow the money in deze twee visualisaties en kom er achter waar stadsdeel centrum komend jaar hun geld aan gaat uitgeven. Je kunt de visualisaties vinden op Many Eyes.
We willen graag alle deelnemers aan Hack de Overheid hartelijk bedanken. Vergeet niet om je app in te dienen in de competitie. Tot volgend jaar!
Foto’s door Erik Kroes foto’s (en nog meer door Sebastiaan ter Burg en in de Flickr Group) ook in een Prezi.
Meer filmpjes (dank aan @tonzylstra)
Media-aandacht:
- Hack de Overheid 2011 op Sargasso
- Interview bij WNL Avondspits Radio1
- Hack the Government
- Hack de collectie
stef
Laatste berichten van stef (toon alles)
- Politwoops: waarom we de tweet laten staan - 19 augustus 2013
- Een mooie dag voor Open Data - 21 maart 2011
- Hackdeoverheid wederom een succes - 14 maart 2011