Evenementen
Hack van de dag – criteria
Wat maakt een toffe hack een toffe open data hack? Na 4 jaar Hackathons, competities en challenges een ‘richtlijn’ voor welke hack zou moeten winnen.
Geen droomdata
Gebruik van beschikbare informatie op het web, dus geen fictieve / droom data. Je mag een selectie copy / pasten uit een datafile om je concept snel neer te zetten. Maar het ‘scrapen’ van alle websites van alle overheden als basis voor een App… In geval van twijfel, bewijs dat wat je wilt reëel is. Dus scrape dan tenminste 2 overheids sites op documenten.
Geen droom api’s , libraries of algorithmen
De toegepaste transformaties op de data moeten wel practisch mogelijk zijn. Geen Underpant Gnomes die een proprietary binairy datafile converteren een open haluluja formaat of magische API. Zo is de transformatie van NWB data naar Open Streetmap dermate complex dat dit zonder meer als gegeven mag worden aangenomen.
Gelijke monniken gelijke kappen
Hoe kunnen we beoordelen welke hack het tofst is? Insteek is ‘werk van 1 dag’, niet een prijzenparade voor bestaande Apps! Bestaande Apps zijn verder dan nieuwe Hacks. Het gaat er om wat er op de hackathon toegevoegd wordt aan het concept. Ga jij op een hackathon een concept aanpassen verbeteren, zorg dat er bewijs is van je beginpunt. Spreek de organisatie hierop aan of zorg dat er de fotograaf een foto maakt van je begin toestand.
Een open data hackathon is voor experimenten met verse open data
Toepassing van nieuwe data is natuurlijk interessanter dan data die al eeuwen op de plank ligt. Daarmee verkennen we als community ook nieuwe mogelijkheden. Daarom zijn de prijzen veelal gericht op nieuwe data.
Concept is king
Concept kwaliteit is relevant, het bepaalt toekomstige marktpotentie, benoemt potentieel gebruik, en dit soort aspecten worden meegenomen. Underpant Gnome redeneringen zoals ‘onsluit data op een kaart –> make profit’ delven het onderspit ten op zichte van Apps met een visie op gebruik.
Kwaliteit spreekt voor zich
De uitvoeringskwaliteit is een niet minder relevant aspect. Van visueel ontwerp, tot UX en technische elementen, het wordt allemaal meegenomen. Ben jij de eerste in de wereld die een nieuwe technologie gebruikt bij de toepassing van open data? Bonuspunten!
Prijzen
De prijzen worden mogelijk gemaakt door onze partners. Daarom zijn er per prijs harde constraints die bepalen of je mee dingt.
Opmerking: Voor de Hackathon Publieke Omroep zijn er 5 prijzen van €300 euro te winnen. Op dag zelf worden er nominaties uitgeschreven door de jury (Arjan El Fassed, Vincent Lindeboom, Lex Slaghuis). Zodra deze ‘Apps’ werkend gemaakt worden voor demonstratie bij de Publieke Omroep (deadline: december) wordt het prijzengeld van €300 euro uitgekeerd.
Als laatste: Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen indienende partijen van privé tot it-bedrijf of zelfs overheid.
Je App pitchen
Aan het einde van de dag krijg je 90 seconden App presenteren met 2 personen. Hiervoor hanteren we de volgende regels:
– Niet: powerpoint, of introductie praatje van je zelf of je bedrijf. De moderator stelt jou de vragen!
– Wel: Een live demo waarbij uitgelegd wordt wat de App doet en welke open data gebruikt wordt.
– Het liefst een demo vanaf het echte internet, dat voorkomt tijdrovend laptops wisselen.
– Zorg dat je een kabel hebt, als dit nodig is voor je devices.
App nog niet klaar
Als je App nog niet ‘klaar’ is, ga dan niet naar huis! Pitch aan het einde van de dag alsnog je App! Als bij een prijzen pakket de ‘inzendingen’ nog niet volwassen genoeg zijn, omdat de data te complex was, of wat dan ook, dan kan de deadline voor presenterende teams verschoven worden.
Het liefst maken we natuurlijk aan het einde van de dag de winnaars bekend. Maar als drie teams niet voorbij data inladen en transformeren zijn gekomen, en nog geen visualisatie hebben, dan heeft het net even meer tijd nodig. Geen probleem, dan doen we het zo.
===Moge het beste team winnen! ===
Lex Slaghuis
Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)
- Atlas Natuurlijk Kapitaal - 17 september 2015
- Klik hier om de KvK te wijzigen - 20 april 2015
- Houd jouw sessie over Internet en wetgeving - 10 april 2015