Hack de Overheid!

Data Evenementen

Fintech API’s op de werkbank

Behalve de creativiteit van je team zijn er op de Fintech Hackathon drie API’s waarmee gewerkt kan worden. MyOrder, Openbanking en Yodlee. Een nadere blik op deze API’s!

Nog even geen OAuth

Open Bank Project maakt gebruik van het OAuth protocol om gebruikers toegang tot hun gegevens te geven. Registreer je app voor een ‘consumer’ key – en secret – en je kan aan de slag op basis van een van de talrijke libraries die er zijn. Maar alvorens je aan authenticatie begint, laten we eerst eens kijken wat je met deze API kan.

Transacties visualiseren

Als app ontwikkelaar krijg je toegang tot de bankrekening van de App-gebruiker. De eerste gedachte die op komt is om maar eens te beginnen met het binnenhalen van alle transacties. Deze transacties kan je dan tonen in een overzicht en visualiseren. Gelukkig biedt de API ook een publieke sandbox, waardoor je voorbeeld data naar binnen kan halen. Zie ook dit eenvoudige scriptje hiervoor.

Een begin voor budgeting

Dit soort visualisaties vormen een mooi beginpunt voor verder werk. Zo is het mogelijk om een concept budget op te stellen voor het komende jaar op basis van de actuals van vorig jaar. Bij consumenten kan je dan ‘leveranciers’ groeperen als basis. Naarmate je dit spelletje slimmer gaat spelen – zoals het herkennen van transacties bij supermarkten en in retail – kan je de groepering naar een hoger abstractieniveau tillen.

User generated data

Hierbij kan de gebruiker je wellicht ook nog een handje helpen, want deze API kan ook ‘schrijf’ transacties verwerken. Zo kan je meerdere ‘narratives’ toevoegen aan specifieke betalingen. Dit zijn comments, tags, images of andere hyperlinks.

Dit doe je door een http PUT of delete request te sturen naar de API. Dit vereist dan wel Oauth. In elk geval kan de user generated data van de gebruiker in een dergelijk platform opgeslagen worden en ben jij niet verantwoordelijk voor het beheer van deze gegevens.

Authenticatie in de diepte

Om met de Yodlee API te kunnen werken, is het noodzakelijk om de twee-potige authenticatie te doorlopen. Deze procedure lijkt op Oauth; Er is een stap voor de authenticatie van de App en een stap voor de authenticatie van de eindgebruiker.

  • Registreer een developers account op Yodlee.
  • Download voorbeeldcode in je favoriete taal
  • Draai de demo app op je localhost en vul je Cobrand en test-user credentials in.

yodlee

De Query voor welke sites beschikbaar zijn geeft aanvankelijk nul reacties. Ga dus verder door in te loggen op een ‘site’ en/of een site ‘account’ toevoegen. Door een beetje in de PHP demo App heen en weer te klikken krijg ik uiteindelijk een overzicht dat transactie data (betalingen) bevat. Deze JSON heb ik in een GIST gezet.

Authorisatieprocedures zijn behoorlijk complex, of het nu om Yodlee of Oauth gaat. Het is verstandig om eerst je concept  / App te ontwikkelen, en maar even aan te nemen dat je van gebruikers de juiste informatie kan opvragen en eventueel data kan wegschrijven. Hetzelfde geldt voor de API van MyOrder, de toegevoegde waarde van de integratie met jouw idee is pas zinvol als er een goed doordacht concept – wie geeft geld aan wie – hieraan ten grondslag ligt.

Fintech hackathon

Op de Fintech hackathon zijn er experts aanwezig die afhankelijk van je favoriete programmeertaal op weg kunnen helpen met libraries en code-samples. Vooraf aan de hackathon is het mogelijk om een conference call te houden met de API-providers, meer informatie volgt via het Twitter account van de organisatie. Je team inschrijven doe je hier. Meer informatie is te vinden op dutchfintechhackathon.nl. Tot dan!

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.