Hack de Overheid!

Data

Datareview#2: Buurt Stadsdeel geofile

Loading…

Waar woon je? Een simpele vraag, die vaak niet eenvoudig te beantwoorden is.Waar zitten de precieze grenzen tussen landen, steden en stadsdelen? Toen ik een aantal jaar geleden ging samenwonen heeft mijn partner zich ingeschreven in stadsdeel west, terwijl ik me ingeschreven heb in het centrum. Hoe kan dat?

Nu is er voor Amsterdammers de Buurt Stadsdeel geofile beschikbaar, die korte metten maakt met deze verwarring. Deze zip file bevat een bestand stadsdelen2010.kml en buurten2010_1.kml. Nou ben ik zelf geen geo expert, dus een kleine inspectie met Notepad++, maakt me duidelijk dat het om een XML variant gaat. We gaan dan ook snel door naar XMLNotepad.

Informatiemodel
In een KML / XML file kan meerdere KML documenten bundelen. Binnen dit  KML document  zijn  Style definities voor opmaak, zoals kleuren en dergelijke. In Folders worden vervolgens de volgende data gegroepeerd: Placemarks (plekken, stadsdelen danwel buurten) die een ‘Lookat’ centraal middenpunt op basis GPS latt-, long- itude bevat, maar ook een MultiGeometry object die punten en polygonen bevat. Voor elk wat wils dus?

Placemarks hebben ook descriptions zoals stadsdeelnaam ‘Westpoort’. Ook in Excel is deze file prima te openen.
Geo tools
De vraag begint zich steeds meer op te doen bij mij. Welke handige geotools zijn er voor dit soort datasets. Google Maps kan met GPS coordinaten overweg, en een korte blik op de website leert dat ook polygonen van de partij zijn.

Voor wie posities wil vergelijken (zijn mijn GPS coordinaten nu in stadsdeel centrum?), kan een aangepaste database uitkomst bieden. Bijvoorbeeld MySql Spatial, PostGIS/PostgreSQL of en de toolset FWTools.   Kent iemand nog andere interessante hulpmiddelen? Do Share!

Samenvattend
Deze dataset kan de basis zijn voor een hoop applicaties. Want hoe weet VerbeterdeBuurt naar welke overheid de straat meldingen moeten? En waar overheden grenzen trekken zijn er verschillen in regels en beleid. Iemand ideeën voor een leuke App hierdoor?

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


1 comments on “Datareview#2: Buurt Stadsdeel geofile

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.