Hack de Overheid!

Data

Datareview#1: Bodem en GIS data

Op Appsforamsterdam.nl is een overzicht te vinden met de vrijgegeven databronnen. In deze datareview ga ik kijken naar Bodem en GIS data. Inzicht in bodemgesteldheid is van belang omdat je de overheid dan  kan zien of die moestuin wel zo’n goed idee is. Je wilt natuurlijk geen chernobil in je vijver of op de speelplaats.

Deze databron is als gezippte XML te downloaden. Als je deze file (51 MB) in bijvoorbeeld Excel opent, dan duurt dat 1) lang 2) pas op met oude versies van Excel die maar 16000 rijen kan bewaren. Niet handig met 438.000 records (genomaliseerd ). Excel (of iets anders) is wel handig als je data journalistiek wilt gaan doen; A fast cpu and  pivot tables are your friends:

Beter is om de file in te lezen bijvoorbeeld XMLNotepad. een handige tool die XML structuur visueel maakt, voor Mac en Linux zijn er ongetwijfeld dezelfde te vinden. Hierdoor kan je de structuur analyseren.

Klik op de thumbs om de structuur te zien.

Ook een handige tool om te zien wat er ongeveer inzit is de website: Bodemloket en vermoedelijk geaggegreerd op Gisdro.

Informatiemodel

De file is een verzameling van lokaties. Een bodemlokatie heeft daarnaast een set van ‘onderzoeken’ , ‘onderzochte activiteiten’ en een besluit. Een onderzoek refereert naar een bepaald rapport dat geschreven is over deze bodemlokatie, ‘onderzochte activiteiten’ zijn mij onduidelijk, het gaat om telkens om een jaarinterval. Iemand?

Een besluit refereert waarschijnlijk aan een soort document code waarin het besluit beschreven is. Tevens is er een besluitskenmerk te zien, zoals ‘naar aparte lokaties’.

Per lokatie is er een naam, id en adres te krijgen, maar ook  een geo omschrijving aanwezig. Dit is een polygoon die een 2 dimensionale ruimte omschrijft, middels punten en lijnen. Voor de geo liefhebbers zullen we maar zeggen!

Bij de gemeente hebben we gevraagd waar de bodemstatus te vinden is en wat deze betekent. Er is bijvoorbeeld een veld asbest-status dat 1 tot en met 7 kan zijn. Wat betekent dat? Meer informatie volgt hopelijk nog van de data eigenaren (die zijn ook uitgenodigd voor Hack de Overheid).

Samenvattend

1) De file bevat niet alleen bodeminformatie, er zit ook een hoop andere data in. Zoals de relaties tussen adressen <–> geo oppervlakken. Daar zitten wellicht ook weer andere toepassingen in. Weliswaar is de file vanuit dat perspectief niet volledig  , maar kan het wel een mooi begin zijn voor een crowdsourcing ding.

2) Bodeminformatie, wie is er niet groot mee geworden? Ik vraag me af hoe interessant bodeminformatie is voor burgers, maar juist combinaties maken dat op het juiste moment maakt het wel weer waardevol. Truc is om die momenten te vinden! Heeft iemand hier leuke ideeën over?

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


2 comments on “Datareview#1: Bodem en GIS data
  1. Hoi,
    bodem info kan een mooie aanvulling zijn op onze foraging-app, zodat je een beter idee hebt of je die bessen of kruiden wel of niet moet eten. (De 12-de ben ik helaas in het buitenland.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.