Data
Gewenste open data
Er is een open data inventarisatie gaande rond welke open data er vraag naar is vanuit het programma Apps voor Nederland. We geven onze lijst en zijn benieuwd naar jullie suggesties.
De top 7
- KvK gegevens, het liefst in samenwerking met openkvk.nl
- RDW gegevens
- Kadaster gegevens
- Postcode gegevens (zie ook petities.nl )
- Financiele gegevens van overheden (zie ook ons project Openspending in NL )
- Subsidie gegevens met kvk-nummer
- Gegevens van aanbestedingen en dan met name de gunningen op kvk-nummer
Nu, een hoop van deze data wordt verkocht of is niet langer in overheids handen. Maar daarom niet minder belangrijk, om dit aanhangig te maken.
In de nasleep van AppsforAmsterdam en AppsforNoordHolland komen wij tot de volgende lijst:
Apps verduurzamen met nieuwe data
- Energielabels. Handig voor de energielabel App. Er is weliswaar een webservice op (http://data.overheid.nl/package/energie-labels-van-gebouwen), maar de volledige database als download kan interessant zijn voor andere toepassingen.
- Onderwijsdata. De OCO scholenzoeker wil natuurlijk up-to-date blijven, en misschien wel uitbouwen. Vanuit het ministerie OCW is er extra onderwijs data vrij gekomen op data.duo.nl, maar we willen ook de data van de onderwijs inspectie. A.u.b. voor 26 november!
- OV-data. Stadsregio en de NS geven nu data vrij, maar dat kan nog veel beter. Waar blijven andere lokale vervoerders zoals het RET, Connexion? openov.nl gaat er graag mee aan de slag.
- DIVV vervoersdata van camera’s op wegen. De Amsterdam Analytics App maakt dit slim visueel. Wat gebeurt er als deze data landelijk vrij wordt gegeven?
- Leegstaande kantoren. Met de crisis is deze data juist heel belangrijk, want we moeten meer gebruik maken van wat we al hebben: leegstaande kantooren.
- Veiligheidsindicator maakt inzichtelijk waar gevaarlijke verkeersgebieden zijn. Waarom weten we dat alleen van de Provincie Noord- Holland?
Overige ideeën?
– PDOK. Hieronder valt het nationale georegister, maar we zijn getipt dat hier ook een hoop andere interessante spullen in zitten.
– Voedsel inspectie data van de Voedsel en Waren Autoriteit. We kennen allemaal Iens, hoe tof zou het zijn als deze ook data rond de hygiene van restaurants bevat. Zoweiso hopen we dat het inspectieloket.nl van rijksinspecties aan de slag gaat met open data! Want ziekenhuis inspecties zijn ook misschien wel interessant.
– De provincie Noord-Holland heeft al een hoop data ter beschikking gesteld, maar waarom wordt deze data niet aangemeld op data.overheid.nl? Hierdoor kunnen ontwikkelaars wederom aan de slag met deze data en hun applicatie verder uitbouwen.
– Het is ook onduidelijk wat de plannen van de gemeente Amsterdam zijn rond het onderwerp open data. Gaat die duurzame data nog komen?
Heb jij nog behoefte aan open data? Reageer dan (via deze blog of per contact formulier), wij kijken of via ons ambtenaren netwerk deze data open kunnen krijgen.
Lex Slaghuis
Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)
- Atlas Natuurlijk Kapitaal - 17 september 2015
- Klik hier om de KvK te wijzigen - 20 april 2015
- Houd jouw sessie over Internet en wetgeving - 10 april 2015
Wat doet die Agent34 app trouwens ? Ben wel benieuwd of ik er bij sta.
‘k heb het gevoel gehad, dus als het niet zo is kan ik dat uitsluiten.
Iets dat even belangrijk is als open data.
————————————————————
“Nu, een hoop van deze data wordt verkocht of is niet langer in overheids handen. Maar daarom niet minder belangrijk, om dit aanhangig te maken.”
Als de belangrijkheid van deze data is open te zijn, misschien is het dan een verkeerde keuze geweest deze data aan marktwerking over te laten #UPS<TNT<PTT
http://nl.wikipedia.org/wiki/PTT_%28Nederland%29
Zelfde geld voor energie & infrastructuur.
Niks met socialisme of kapitalisme te maken, gewoon common sense.
Of downloaden we straks al onze landelijke data via een google of amazon api.
—————————————————
Unrelated:
Als providers hun servers open stellen voor opensource mirroring waarom dan niet gezamenlijk zorgen voor een SaaS waarvan alle data afgedwongen wordt open te zijn. Gratis, transparant en open.
Ik zou het zo gebruiken, nu is alleen de optie hosten in America ongeveer. Google mag het mirroren als we zelf maar zo'n open platform hebben, het liefst gesubsidieerd en uitgevoerd door de gezamenlijk nederlandse providers. Helpt onze online concurrentie positie ook nog waarschijnlijk.
” Onderwijsdata. De OCO scholenzoeker wil natuurlijk up-to-date blijven, en misschien wel uitbouwen. Vanuit het ministerie OCW is er extra onderwijs data vrij gekomen op data.duo.nl, maar we willen ook de data van de onderwijs inspectie. A.u.b. voor 26 november!”
Qua onderwijs moet er volgens mij meer naar de http://www.khanacademy.org/
Dit is tevens ook een optie voor de mirrors van onze nederlandse providers en subsidie waardig.
Nederlandse scholen zouden de video lessen zelf kunnen vullen.