Data
Open data ingebed in Amsterdam-Centrum
Stadsdeel Amsterdam-Centrum loopt nog steeds voorop wat betreft het ontsluiten en aanbieden van open data.
De notitie die vorig jaar werd aangenomen heeft geleid tot de Apps for Amsterdam-wedstrijd die een groot succes was en veel innovatieve toepassingen van data heeft opgeleverd voor de stad. Nu wordt open data structureel ingebed in de bedrijfsvoering als gevolg van een motie ingediend door Thijs Kleinpaste en Stefan de Bruijn.
In de tekst van motie 9A op de Perspectiefnota 2012 zijn de volgende verzoeken aangenomen:
1. Als ambitie aan te nemen dat open data aan het einde van deze bestuursperiode in Stadsdeel Centrum zo veel mogelijk de norm is.
2. Bij de begroting 2012 te rapporteren over de manier waarop het stadsdeel deze ambitie zal realiseren.
Wij kijken uit naar de acceptatie van open data overal in Stadsdeel-Centrum en zien met verwachting tegemoet welke data er nog meer vrij zal komen. Daarnaast zullen we de rapportage van het stadsdeel over haar eigen voortgang nauwgezet in de gaten houden.
Wij zijn blij dat Amsterdam een voortrekkende rol blijft nemen in de open data-praktijk. We zien dat dit een positieve invloed heeft op andere steden in Nederland die met ditzelfde thema bezig zijn en we blijven bezig om best practices te ontwikkelen die we overal in kunnen zetten.
Volgende stappen zijn wat ons betreft openstaan voor een continue dialoog over databronnen en kwaliteit van de aangeboden data zowel op detail- als op macro-niveau. Elke stap is er een in de goede richting, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds veel data veel beter aangeboden kan worden. De processen om dat vorm te geven zijn onderdeel van open overheid in de brede zin des woords en we kijken ernaar uit om die samen in te vullen.
Graag zouden we ook zien dat de stad bijzonder succesvolle apps in een acceptatie-traject overneemt en gesanctioneerd inzet (zoals ook in dit relaas van Emma Mulqueeny). Dit zou voor de duurzame exploitatie van goede applicaties een zegen zijn en het gebruik van open data verder versterken. Te vaak zien nog we dat aan de stadskant applicaties worden gemaakt in ouderwets lange en dure trajecten die niet aansluiten bij een gebruikersvraag en aan onze kant dat potentieel goede applicaties geen vruchtbare bodem vinden om in verder te groeien.