Hack de Overheid!

Apps Evenementen

Apps: Hackathon Publieke Omroep

Afgelopen zaterdag was het zover: #hack123, De hackathon publieke omroep. Nou Publiek is de omroep geworden die dag. Met een 110% opkomst (we rekenden op max 90%) ruimte gebrek, en uitloop omdat er te veel teams en Apps waren, een hectische dag met bijzondere resultaten. We noemen ze op volgorde van presenteren.

Dit is work in progress! Als je aanvullingen  / correcties hebt op basis van onderstaande informatie, neem even contact op!

1. Mooder door team Estate

Op basis van Categorieën (Moods) inzage in interessant programma aanbod.

2. Super Spreekbeurt machine door team Beeld en Geluid.

Doorzoek op basis van Willem Wever verschillende bronnen waaronder T888 (KRO) en het metadata Archief van Beeld en Geluid.

3. Serious Request App door team Serious Request.

Overzicht van alle initiatieven in Nederland rond de Serious Request actie van 3FM. Maakt inzichtelijk welke regio’s het actiefst zijn, en wat er bij je in de buurt speelt.

4. Mi Tweets door team @Mi_AMC

Deze app doorzoekt Twitter op basis van veelvoorkomende ziekten. Bij de top3 ziektes die trending zijn, worden video fragmenten getoond.

5. 1escherm.nl door Heinze, Jaap, David.

Maakt het Radio Archief toegankelijk door Metadata uit Radiobox te verrijken met Linked Open Data uit bijvoorbeeld Wikipedia. Hierdoor worden personen, begrippen, plaatsen en organisaties geïdentificeerd en kan hieruit verder gezocht worden.

6. SpotvogelTagZap door Team Spotvogel

Vroege Vogel tags (VARA) worden gemaakt door middel van crowdsourced tagging te gebruiken om naar de goede punten in een video te gaan. Hierdoor kan je direct door naar de scene met de ‘bever’ of bijvoorbeeld de  ‘rivier’ .

7. Twitpeil door Team Spotvogel 2

– Doorzoek de Spotvogel database op basis van diersoorten (Bron: Naturalis) en spring direct naar het fragment. Kijk zelf op TwitPeil.

8. Wetenschap24 Widget door Team Wetenschap24

Wetenschap24 content onder de aandacht brengen middels widgets, aangevuld met bijpassende tweets van wetenschappers. Wetenschap 24 is overal.

9. NPO alert door Arjan e.a.

Mobile App waarbij je je kan abonneren op trefwoorden (zoals : ‘NSA’, of ‘Rutte’). Als hierover een nieuwe video fragment van de publieke omroep beschikbaar komt, krijg je een push notificatie en kan je direct zien wat er speelt. http://npo-alert.nl/

10. MijnGoudmijn.nl door Team Tegenlicht.

Je persoonlijke data is geld waard. Bij MijnGoudmijn kan je diverse sociale netwerken koppelen en kan je zien hoeveel geld hiermee verdient kan worden. Alpha versie kan je op http://hackathon.pizzahawaii.nl/  zelf uitproberen.

11. ??? door Team Zorgon.

Semantisch zoeken door TT888 met programma’s als zoekresultaat. Als je op ‘oorlog’ zoekt krijg je ook woorden te zien die met ‘oorlog’ te maken hebben zoals ‘commando’. LINK?

12. YvonLacht door Sicco, Thomas en Maarten.

Op basis van een zoekopdracht in de ondertiteling worden relevante videofragmenten opgehaald en achter elkaar gemonteerd. Hierdoor ontstaat een compilatie video rond een bepaald steekwoord. Bekijk hier de resulterende video’s YvonLacht(LINK) en Poetin(LINK).

13. NPOlitiek door Team DoodleSoft

NPOlitiek is een iPad app waarmee je nieuws kan lezen aan de hand van je keuze voor politici, partij of thema. Deze onderdelen kan je ‘volgen’, zodat ze vervolgens voortaan in je eigen stream met nieuws terecht komen.

14. BenjijslimmerdanGoogle.nl door Jorrit en Rik

Deze webApp legt vragen uit de Nationale NieuwsQuiz van de NCRV voor aan de gebruiker en aan Google. Kan jij Google verslaan?!

15. OpenOmroep.org door team Dispectu

Een Web TT888 zoekmachine waarmee letterlijke citaten kunnen worden gevonden zoals  ‘sinterklaas bestaat niet’ of ‘viezerik!’. Geef eventueel ook het programma ‘dwdd’ aan om je zoekopdracht in te korten.

16. ‘Open Beelden TV’ door Frank.

Op basis van de Open Content uit Open Beelden een fullscreen videoviewer met weinig rompslomp en makkelijk doorzappen. Natuurlfilms in de browser worden weer leuk.

17. Zoveel Kost Dit door team Pownieuws

Wat kost een programma nou? Op basis van jaarverslagen loopt is dit ook inzichtelijk bij het bezoeken van deze alternatieve uitzending gemist.

18. Join the Beat door team Endemol.

WebApp waarmee je kan audio mee kan mixen met het televisie programma ‘Join the Beat‘.

19. Spotdespot door  Barry Borsboom en Patrick Klerks.

Met de WebApp SpotdeSpot moet je raden welk merk achter de reclame zit. Probeer in 30 seconden zoveel mogelijk reclames te herkennen. Winnaars krijgen een jaar lang een exclusief abonnement op ster24.nl.

20. Die Is de Mol door Robin, Roel en vele anderen.

(Geen afbeeldingen)

Data analyse waarmee gepoogd is op basis van T888 de Mol correct te voorspellen op basis van voorgaande jaren.

21. STER24.nl door Breyten


Op basis van de STER Reclame database worden reclames op Youtube opgezocht en continue afgespeeld.

22.Radio Nowhere door Team NOS.

Zie wat er op de radiozenders aan muziek speelt, waar je vrienden op dit moment naar luisteren en ontdek nieuwe zenders die passen bij je smaak.

Winnaars

De jury heeft de volgende winnaars aangewezen: Radio Nowhere, SpotdeSpot, NPolitiek, YvonLacht en OpenOmroep.

 

De Hackathon Publieke Omroep wordt mede mogelijk gemaakt door NPO en Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum.

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


6 comments on “Apps: Hackathon Publieke Omroep
  1. Mathijs op zei:

    Vanaf de zijlijn heb ik een aantal mooie dingen zien ontstaan in relatief weinig tijd en met vrijheid. Wat ik persoonlijk wel jammer vond, is dat er bij de presentatie geen ruimte was voor techniek. Een slideshow, website of dummydata kon zo ongezien als functionele “app” gepresenteerd worden. Minimaal de helft voldeed eigenlijk niet aan de gestelde richtlijnen, maar daar werd geenszins naar gekeken door de jury noch de organisatie. Daarnaast bleek winnaar NOS de hele dag niet aanwezig (buiten de presentatie), waardoor het hele hackathon idee eigenlijk geen waarde had.

    Desalniettemin leuke dag gehad en veel gepassioneerde en inspirerende mensen gesproken.

    • Lex Slaghuis op zei:

      Hallo Mathijs,

      Ik ben het niet eens met je stelling dat minimaal de helft onterecht als werkend is aangemerkt. Ik heb ook wel een aantal inzendingen waarbij ik vraagtekens had , maar zeker niet 12 stuks.

  2. Pingback: Open Beelden » blog archive » Open Omroep Hackaton – Grasduinen met ‘Open Beelden TV’

  3. Pingback: Hackathon Public Broadcasting: 22 apps in one day

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.